Project

Groenendaallaan

The goal of this project was to redefine the design of the Groenendaallaan intersection between Merksem and Luchtball in Antwerpen.In order to determine the design, SCRUM sessions were held with the public, as well as experts from a variety of fields. Design goals were fulfilled when all members agreed, making a collaborative vision. ORG tested the parameters and options through research design and produced several design proposals for the SCRUM sessions. In the final version all participants agreed on a half-buried design with more compact crossing above the motorway tunnel. The project is also an urban development project which has been designed to create a fluent landscape for bikers, pedestrians and nature. A wildlife crossing was also designed in tandem with the commuter crossing. Nearby Luchtbal and Merksem have been connected through the park, above the tunnel mouth, and the Luchtbal trainstationhas been upgraded with an improved connection and multi-modal transport square. New developments, currently occupied by infrastructure, were added on the side of Merksem, creating a new facade and entry to the park.

Location
Antwerp, Belgium

Client
Lantis, City of Antwerp

Year
2019

Type
Concept

Area
km2

Program
mixed, public, landscape, infrastructure

Team
Alexander D’Hooghe, Marcel Smets, Heinrich Altenmueller, Britt Van Rompaey

Collaborators
Groenendaallaan

Noordkasteel and Oosterweelknoop

Next project

Roster and Diamond Territory, South-Korea